С голям успех за българския национален отбор по природни науки завърши Шестият международен турнир на младите естествоизпитатели (International Young Naturalists’ Tournament – IYNT), който се проведе от 5 до 11 юли в грузинската столица Тбилиси. Българският отбор спечели сребърен медал между участващите 15 отбора от 9 страни.

Тазгодишният състав на българския отбор включва трима състезатели с опит от предишния турнир IYNT 2017 – капитана Георги Иванов (СМГ, София), Виктор Гилин (НПМГ, София) и Васил Николов (ПЧМГ, София). Освен тях в него е включен от миналогодишния състав, но неучаствал тогава, Тодор Кюркчиев (Американски колеж-София). За пръв път в това състезание участват Красимир Масларов (НПМГ, София) и Иван Коюв (НПМГ, София). Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев (докторант от СУ, Физически Факултет) и гл.ас. д-р Мария Явахчова (Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика, ИЯИЯЕ – БАН), а групата бе  водена от дългогодишния представител на страната към IYNT, независим член и председател на комисия в Международното жури (т.е. съдия международна категория) д-р Младен Матев от ИЯИЯЕ – БАН.

Международният Турнир на младите естествоизпитатели е първото и най-успешно състезание по изследователски задачи от този род за възрастовата група 12 – 16 години. Той е съучреден от българската страна и БАН през 2013 г. Един от основните приоритети на състезанието е да въвежда и прилага изследователските методи за обучение и други иновативни подходи в областта на природните науки за ученици в прогимназиална и младша гимназиална възраст.

Подготовката за турнира и участието в него него включват обучението по природни науки с високоефективни средства от компетентността на научно-изследователските звена в БАН и други научни организации, придобиване на лидерски и презентационни умения за убедително отборно представяне на изследователски форуми в турнирен формат, както и насочване на най-добрите участници към различни състезателни и извънкласни изяви на по-високо ниво и занапред.

В досегашните издания на турнира IYNT българските състезатели са завоювали един златен, един сребърен и два бронзови медала.

Следващият Международен Турнир на младите естествоизпитатели ще се проведе в гр. Минск, столицата на Беларус през втората половина на месец юли 2019 г.