Изложбата „100 години Требенище“ беше открита на 14 март 2019 г. в Националния институт Археологически музей на Северна Македония в Скопие. Тя се организира съвместно от Националния археологически институт с музей на БАН, Националния институт Археологически музей на Северна Македония и Народния музей в Белград.

Изложбата има изключително значение, тъй като за първи път на едно място са представени почти всички находки от този важен в историческо отношение некропол. Куратори са Перо Арджанлиев от Националния институт Археологически музей на Северна Македония, Вера Кръстич от Народния музей на Белград и Кръстю Чукалев от Националния археологически институт с музей – БАН.

Първите гробове от некропола са открити случайно преди 100 години, на 20 май 1918 г., от българската армия по време на ремонтни дейности на пътя между град Охрид и село Кичево. Въпреки военните действия от България е изпратен един от пионерите на българската археология, Карел Шкорпил, придружен от Богдан Филов, които изследват на място находките и провеждат спасителни археологически проучвания, при които разкриват още гробове. В некропола са били погребани воини с тяхното снаряжение, инсигнии от злато, сребърни и бронзови съдове, накити от сребро и др. Предметите датират некропола от края на VI до IV в. пр. Хр.

Находките от първите седем гроба в некропола днес са част от постоянната експозиция на Националния археологически музей в София. Освен тях в изложбата участват и предмети от последващи проучвания, които се съхраняват в Народния музей в Белград и от Музея в Охрид.  Сръбският музей показва част от находките от проведените през 30-те години на XX в. археологически проучвания на 6 гроба от некропола, открити при разкопките на проф. Н. Вулич, а македонската страна показва находки от проведените в периода 1953 – 1954 г., както и през 1972 г., археологически проучвания на други части от некропола в Требенище. В изложбата са представени и гробни находки от некропола при Горна Порта от град Охрид.

Изложбата откри министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев. Присъстваха министърът на културата на Република България Боил Банов, министърът на културата на Република Северна Македония Асаф Адеми, зам.-министърът на културата и информацията на Република Сърбия Ася Драча Мунтеан, председателят на Българска академия на науките академик Юлиан Ревалски, зам.-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов, председателят на Македонската академия на науките и изкуствата академик Таки Фити, тримата директори на музеите – организатори на изложбата: доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей на БАН, Бояна Борич-Брешкович, директор на Народния музей в Белград и Горан Санев, директор на Националния институт Археологически музей на Северна Македония, дипломати, представители на чуждестранни културни институти в Скопие и археологическата колегия.

Изложбата в Националния институт Археологически музей на Северна Македония може да бъде видяна до 15 септември 2019 г. През следващите две години предстои тя да гостува в Белград и София. Експозицията се придружава от богато илюстриран каталог на английски език с текстове на учени от трите държави.