Изложба с кадри от полета на първия български космонавт може да бъде видяна до 14 април в Българската академия на науките. Експозицията се показва за първи път и е подготвена от Института за космически изследвания и технологии на БАН.

Днешният ден е добър повод  да си спомним, че България е едва шестата страна, която изпрати свой гражданин в космоса, каза при откриването зам.-председателят на БАН чл.-кор. Костадин Ганев. Той подчерта, че трябва да си дадем сметка за това, че въпреки трудностите и системното недофинансиране на българската наука, нашите учени намират своето място в общите усилия на човечеството за изучаване на космоса.

Специално посветена на годишнината юбилейна марка, с лика на първия български космонавт, беше валидирана по време на откриването на изложбата.  Марката е изработена от художника Кристиян Терзиев.

Георги Иванов и петимата европейски космонавти от международната програма “Интеркосмос” – Павел Виноградов (Русия), Владимир Ремек (Чехия), Мирослав Хермашевски (Полша), Берталан Фаркаш (Унгария), Иван Бела (Словакия), дадоха пресконференция пред медиите. Космонавтите разказаха спомени от пътуванията си в космоса, за програма “Интеркосмос” и възможностите, които тя е предоставяла за развитието на космическата наука. Бяха повдигнати въпроси като това дали има предприети действия за разрешаване на проблема с космическите отпадъци, за апаратите на български академичен институт, които летят с Международната космическа станция, за спътниците от програмата „България 1300“ и други.

Георги Иванов, Александър Александров и петимата гостуващи космонавти бяха отличени с плакет от Института за космически изследвания на БАН – за утвърждаването на Република България като космическа държава.

Честванията, посветени на 40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов ще продължат до 14 април в София и Ловеч. Събитията са под патронажа на Президента на Република България Румен Радев и с партньорството на Министерството на отбраната.