41 млади учени от девет научни направления получиха грамоти за успешно изпълнение на проекти по Програмата за подпомагане на млади учени и докторанти на БАН. Отличията се присъждат за постигнати резултати с особено значим научен принос. Церемонията се проведе на 2 октомври в Националния археологически музей, като част от събитията по повод 150-ата годишнина на Българската академия на науките.

Министерството на образованието и науката осигури за осъществяването на Програмата целева субсидия в размер на два милиона лева. 184 договора бяха сключени през 2017 г. с млади учени с период на изпълнение 18 месеца.

Церемонията по награждаването откри председателят на Комисията за млади учени към Общото събрание на БАН проф. Росица Николова. Младите учени имат нужда от добра основа, върху която да градят новите си идеи, а ние се нуждаем от техния критичен поглед, каза проф. Николова.  Тя допълни, че всички финансирани проекти са осъществени успешно, което е затруднило комисията да определи отличените сред тях. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски определи Програмата като стъпка в правилна посока към задържането на млади хора в науката.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави отличените с постигнатите резултати и използва възможността да се запознае с постигнатото по проектите. Загубата на млади хора е най-голямата загуба на ресурс за страната ни. Необходимо е да намерим механизъм за по-силна подкрепа на младите учени, като тази програма е само крачка към осигуряването на добри условия за тяхната работа, каза министър Вълчев.

Д-р Карекин Есмерян от Института по физика на твърдото тяло и Валентин Воскресенски от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей благодариха за възможността да финансират своите научни изследвания по Програмата за подпомагане на млади учени и докторанти на БАН. Д-р Есмерян разказа, че по неговия проект е закупена специализирана апаратура за изследване на репродуктивния потенциал на човека, което е в пряка връзка с инвитро процедурите. Той призова в навечерието на 150- годишнината на БАН финансирането на българската наука да нарасне значително, което ще стимулира младите хора и ще върне българската наука във времето на акад. Георги Наджаков.

С отличените проекти може да се запознаете тук.

Презентацията вижте на: https://www.youtube.com/watch?v=37S9Bo3a08k

Видеозапис от награждаването: https://www.youtube.com/watch?v=w9xQ8ETbVwE