За 50 години учените от Института за космически изследвания и технологии направиха България 18-ата космическа държава в света, създадоха над 150 уреда, които са летели на Международната космическа станция и в орбита около Марс. Това каза по време на честването директорът на института проф. Румен Недков. Тържественото събрание по повод юбилея се проведе на 6 ноември в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Проф. Недков подчерта още, че ИКИТ – БАН е в дългосрочно международно партньорство с институции като Европейската космическа агенция, РОСКОСМОС и институтите за космически изследвания на Япония и Индия.

Благодарение на неуморния труд на нашите колеги бяха постигнати резултати, които днес поставиха България на световната карта на космическите страни, подчерта в приветствието си председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Прочетени бяха поздравителни адреси от президента на Република България Румен Радев, Министерството на икономиката, Министерството на образованието и науката, Военновъздушните сили, институти на Българската академия на науките, Селскостопанската академия, Техническия университет – София, УАСГ, Военна академия и други. Директорът на Института по микробиология проф. Христо Найденски връчи плакета на института в знак на признателност за съвместната работа с ИКИТ.

Експозицията, която е подредена във фоайето на Академията, представя постиженията и последните разработки на института, както и непоказвани досега фотографии, снимани от кораба на първия български космонавт Георги Иванов „Союз 33“. Благодаря на колегите от ИКИТ – БАН, че ме убедиха да покажа тези снимки, каза космонавтът по време на откриването й и пожела на учените тяхната апаратура да продължава да лети в космоса. Изложбата ще продължи до 12 ноември 2019 г.