Договор за съвместна дейност, насочена към популяризиране на научните изследвания, подписаха днес председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Председателят на БАН благодари за възможността информационното сътрудничество с БТА да бъде разширено. Тази нова инициатива ще даде възможност постиженията на българските учени да достигнат до хората и извън пределите на страната, каза на церемонията в пресклуба на агенцията акад. Ревалски.

България трябва да разказва за достиженията на своята наука, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев и допълни, че споразумението се подписва в Международния ден на авиацията и космонавтиката, а България е шестата държава, изпратила човек в космоса.

Председателят на БАН припомни, че научните програми на България и в двата полета на българските космонавти са подготвени и изпълнени с участието на учени от Института за космически изследвания и технологии. В момента уред за измерване на радиационната обстановка е на борда на Международната космическа станция и българска апаратура от серията „Люлин“ работи за изследване на радиационните условия на орбита около Марс, допълни той.

Многообразието от научни дейности в БАН е много голямо и полезно за обществото, каза още акад. Юлиан Ревалски и допълни, че инвестицията в наука е необходима, за да превърне България в модерна държава.