На 27 април 2021 г. в резиденцията на японския посланик се проведе церемония по награждаването на Българската академия на науките с отличие от министъра на външните работи на Япония за 2020 г. Наградата бе връчена на председателя на БАН акад. Ревалски от Н. Пр. Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България.

Наградата е присъдена на Българската академия на науките за съществения принос в насърчаването на приятелските взаимоотношения между Япония и България в сферата на науката, иновациите и културата. Това отличие е знак за ползотворната работа на БАН с нейните партньори от Япония.

В знак на благодарност за признанието, акад. Юлиан Ревалски връчи на Н. Пр. Нарахира Хироши плакет „150 години Българска академия на науките“.

На церемонията от страна на БАН присъстваха и заместник-председателят проф. Евдокия Пашева, и главният научен секретар проф. Нели Косева.

Текстът на наградата гласи следното:

Почетна грамота
на Българска академия на науките

 

Вашите заслуги за насърчаване на взаимното разбирателство между Япония и България имат забележителен принос за задълбочаването на приятелските връзки между Япония и останалите държави. С тази грамота бих искал да изразя дълбокото си уважение към Вас.

1 декември 2020 г.

МОТЕГИ Тошимицу

Министър на външните работи на Япония