Изложбата може да бъде посетена до края на юли 2021 г.

Националният етнографски музей представя новата си изложба „Из краищата на везмото“, разположена в три зали на първия етаж на Княжеския дворец. Експозицията разказва за шевицата като функция, мотиви и послания, както и за промените, настъпили в първите години след Освобождението, когато на везаните части започва да се гледа като на българско наследство и от тях се правят покривки и възглавници.

Основен акцент в изложбата е дарената от проф. Иван Гаврилов, началник на клиника по гръдна хирургия – УСБАЛ по онкология, карта на България в шевици. Изработена от неговата майка Величка Каменова с размер 195/165 см от общо 144 шевици, тя е точна реплика на модела „Карта на България, извезана с мотиви от традиционни български шевици“ на Ирен Величкова – Ямами. За направата ѝ са ползвани над 2 кг конци, а началото на дарителския проект е поставено неслучайно на 3 март 2020 г.

Експозицията включва акварели и непоказваната досега карта с български носии на художничката – етнограф Евгения Лепавцова. Счита се, че тя е рисувана в края на 50-те години на XX в. и е останала незавършена, а поставените на нея номера подсказват идеята на авторката да подготви и съпътстваща легенда. Тази карта излезе скоро от реставрационното ни ателие, за да бъде показана пред публиката на музея.

„Идеята за поставяне на различни костюми и шевици в картата на страната е „запазена марка“ на етнографските музеи на Балканите,“ посочи гл. ас. д-р Иглика Мишкова – зам.- директор на ИЕФЕМ – БАН, отговорен за Националния етнографски музей. „У нас най-популярната карта е издадената през 1941 г. от Българското народоучно дружество карта-табло, дело на художника Георги Петков и етнографа Христо Вакарелски. Ирен Ямами и Величка Каменова продължават тази традиция. Благодарни сме на проф. Гаврилов и неговата майка за родолюбивия жест и признанието към нашия музей като пазител на паметта“. Куратор на изложбата е  д-р Чавдар Димитров.

За повече информация посетете http://iefem.bas.bg