На 26 май 2021 г., сряда, от 18.00 ч. в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) се откри изложбата „Поток през времето: Спасителни археологически проучвания по разширението на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД“. Тя представя над 400 находки от десетки археологически обекти, попадащи под трасето на газопровода и съпътстващите му структури.

На откриването присъстваха госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, доц. д-р Пламен Славов, заместник-министър на културата, проф. Нели Косева, заместник-министър на образованието и науката, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, дипломатически представители и археолози. Домакин на събитието бе доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН.

„Поток през времето е изложба на резултатите от няколко годишен труд на много хора по спасителните проучвания на разширението на газопреносната мрежа на Булгартрансгаз ЕАД. Повече от 470 км линейни трасета, над 120 регистрирани и проучени археологически обекти, повече от 600 специалисти, участвали в проучванията, безценна нова информация и спасено от археологическите проучвания огромно богатство, обхващащо исторически диапазон от повече от 8000 години,“ сподели директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Христо Попов.

„След ограничителните мерки заради пандемията, българите се обърнаха първо към културата и науката. Това показва, че българското общество е от интелигенти хора, които ценят историята си, гледат към бъдещето, гордеят се, че са наследници на държава, създадена от слово и култура. Вярвам, че скоро ще върнем авторитета на българската култура, която години наред беше изоставена.“ Това заяви вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

„Тази изложба не е като другите изложби, които правите тук. Тя е действително уникална, защото показва резултати не от целенасочени проучвания, а какво е имало по едно трасе от няколко стотин километра и по този начин се радваме на артефакти, които покриват огромен период от българската история,“ заяви акад. Юлиан Ревалски, Председател на БАН.

Газопроводът прекосява България и преминава през 11 области и 34 общини. Проучени са над 120 археологически обекта. Под ръководството на НАИМ-БАН специалисти от повече от 70 музеи и университети от страната и чужбина взеха участие в мащабните спасителни разкопки. Проектът е финансиран от Булгартрансгаз ЕАД.

Проучените археологически останки са най-разнообразни – селища, некрополи, надгробни могили, стопанства и производствени комплекси, големи фортификационни съоръжения и селища в хинтерланда на старите български столици – Плиска и Преслав. Открити са находки от различни епохи – Праистория, Античност, Средновековие, Османски период и Възраждане, с хронологически диапазон от близо 8000 години. Събраната информация носи широко познание за това с какво се хранят хората, обитавали тези райони, откъде са дошли, каква е средата, в която са живели, какъв е бил климатът, какви занаяти са упражнявали и колко вещи са били във военното дело. Тя дава възможност за датиране на конкретни обекти и събития с точност до десетилетия.

В изложбата са включени най-интересните предмети от многобройните проучвания. Сред тях са сечива и предмети на бита, керамични съдове, оръжия, накити, култови и религиозни предмети от различни исторически периоди, от ранния неолит (6 000 г. пр. н.е.) до Възраждането (ХІХ в.). Златни и сребърни накити, култови фигурки, съдове показват на посетителите развитието на различни художествени стилове по нашите земи.

„Поток през времето: Спасителни археологически проучвания по разширението на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД“ е плод на съвместната работа и партньорството с 17 музеи в цялата страна: РИМ Варна, РИМ Велико Търново, РИМ Видин, РИМ Враца, РИМ Ловеч, РИМ Плевен, РИМ Разград, РИМ Русе, РИМ Шумен, Музей на мозайките Девня, ИМ Ихтиман, ИМ Лом, ИМ Панагюрище, ИМ Павликени, ИМ Полски Тръмбеш, ИМ Провадия, ИМ Свищов. Изложбата е осъществена с подкрепата на Българска академия на науките, Министерство на културата на Република България и Консорциум Аркад.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 27 май до 19 септември 2021 г. в Залата за временни експозиции на НАИМ на пл. Атанас Буров № 1. Посвещава се на стогодишнината от създаването на Българския археологически институт.