XI Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май 2021 г. в София Тех Парк и на 17 и 18 май 2021 г. дигитално за ученици. Учени от институтите на Българската академия на науките се включват в инициативата с представяне на интересни теми, демонстрации, научни работилници и изложби. Така ще се докоснете до света на астрономията, роботиката, генетиката, палеоботаниката, зелените технологии и много други.

Софийският фестивал на науката 2021 се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община.

Програма с участие на учени от БАН:

15 май 2021 (събота)

12:30

зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

40 години обсерватория „Рожен“ 

Гл. ас. Георги Латев от Института по астрономия с НАО – БАН разказва за историята на институцията на българската астрономия и за най-впечатляващите открития, направени там.

обща публика
15:30

зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Здрави хора на здрава планета 

Проф. Павлина Долашка представя кои екстракти от растителни и животински видове участват в разработването на продукти за козметиката, както и за съпътстващо лечение на тежки заболявания.

обща публика
16:30

зала „Научно кафене“

За прилепите и хората

Прилепите живеят 10 пъти повече от сходни бозайници, което ги прави моделни организми за изследване на процесите на стареене. Клетките на прилепите разнищва биологът и пещерняк Ния Тошкова.

обща публика
18:30

зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Надпревара с най-миниатюрната кола 

Проф. Людмил Антонов ще ни разходи през историята на молекулните машини, ще очертае перспективите и ще покаже молекулния мотор, който се разработва у нас в проект, ръководен от него.

обща публика

16 май 2021 (неделя)

10:30

зала „Космос“ в партньорство с А1

Пуф-паф

За парата през демонстрации и експерименти разказват химиците Наско Стаменов и Борис Яначков.

деца над 12-годишна възраст
10:30

зала „Научно кафене“

(Не)познатото Черно море

На кои екзотични видове растения и животни е дом Черно море? Защо останки от най-стария потънал кораб в света са намерени точно там? Представя хидробиологът д-р Стефания Клайн.

обща публика
11:30

зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Еволюция на еволюцията

Виолета Желязкова и д-р Славил Пейков проследяват най-важните етапи в развитието на генетиката от написването на „Себичният ген“ на Ричард Докинс до наши дни.

обща публика
13:30 и 15:00

зала „Котангенс“

Палеоботанична работилница

В тази научна работилница ще работите с фосили на милиони години.

обща публика
16:30 и 18:00

зала „Котангенс“

Охлювът лечител

В научната работилница на проф. Павлина Долашка ще изработите козметичен продукт за здравето, като използвате екстракти от охлюв и растения и витамини.

обща публика
19:00

зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis

Кометите

За кометите, техните небесен път и яркост, наблюдението и заснемането им и мисиите до комети разказва астрофизикът Пенчо Маркишки.

обща публика

В зона „Откривател“ Българска академия на науките показва:

  • Рожен на 40 с Института по астрономия
  • Нови технологии с Института по обща и неорганична химия
  • По пътя на коприната с Института по електроника
  • Геология на живата планета с Геологическия институт
  • Роботика в клас с проекта Nitroclubs EU на ИИКТ
  • Езикови игри с Института за български език

В зона „Наука“ гл. ас. д-р Денис Чикуртев от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН ще разкаже за проекта „Информационни и комуникационни технологии в роботиката и вградените системи“ (НП “Млади учени и постодокторанти“ на МОН).

В зона „Изложби“ Институтът по астрономия на БАН представя изложба с непознати факти и снимки, най-важните научни открития, направени там, и плановете за бъдещето на обсерваторията. През 2021 г. Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ навършва 40 години. През времето астрономическият комплекс се използва от хиляди учени, а апаратурата му се поддържа, обновява и развива.

Вижте списък с всички събития в програмата по дни и часове.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени както в датите, така и във формата на фестивала (дигитален или на живо), съобщават организаторите, с уточнението за най-актуална информация на https://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival