Възпоменателно събрание в памет на акад. Стефан Воденичаров – председател на Българската академия на науките от 2012 г. до 2016 г. се състоя на 8 юни в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН.
Акад. Стефан Воденичаров посвети на БАН близо 50 години усилия, опит, интелект и организационен талант. С тези думи зам.-председателят на БАН чл.-кор. Стефан Хаджитодоров откри събитието за една година от кончината на акад. Воденичаров.
Стефан Воденичаров беше ярка и комплексна личност, блестящ представител на инженерната наука в България и света и на академичната общност. Неговите публикации и патенти получиха реализация във високотехнологични сфери като ядрената енергетика и отбранителната промишленост, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той направи много за възвръщане авторитета на БАН, подчерта акад. Ревалски и припомни многобройните инициативи на акад. Воденичаров. Стефан беше изключителен човек и личност, която ни липсва и ще следваме заветите му за доброто на Академията и на България, посочи председателят на БАН.

На възпоменателното събрание беше излъчен кратък филм с интервюта на акад. Воденичаров. В него той говори за мисията на БАН, за своите идеи и проекти, актуални и към днешна дата. „Учените трябва да живеят с пулса на обществото“,  казваше акад. Воденичаров.

В чест на неговата памет с огромна обич и признателност бяха споделени спомени от близки, колеги и приятели. Национално сдружение „Единение“ е една от последните му идеи за това как България може да излезе от кризата, в която се намира повече от 30 години и как да тръгне по различен път – на просперитет и развитие. Припомнена беше и една от първите му визионерски инициативи като председател на Академията за ефективо и работещо сътрудничество с Македонската академия на науките и  изкуствата.

Бюст на акад. Стефан Воденичаров дари неговото семейство на Академията. Творбата е изработена от художника Красимир Тодоров и скулптора Георги Георгиев. От Сдружението на българската отбранителна индустрия обявиха, че името на акад. Воденичаров ще бъде патрон на сдружението.
За да отдадат почит към неговата светла личност на възпоменанието присъстваха  близките и роднините, представители на Ръководството на Академията, на Института по металознание, съоръжения и технологии на БАН, на Сдружението на българската отбранителна индустрия и Национално сдружение „Единение“, на Българската православна църква, академичната общност, колеги и приятели.