Организатор на международната конференция LABAT`2021 е Институтът по електрохимия и енергийни системи „Евгени Будевски“

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи виртуално на д-р Херберт Гийс медал „Гастон Плантé“, с който Българска академия на науките удостоява учени и изобретатели за изключителния им принос в развитието на оловните акумулатори. Събитието се състоя на 9 юни от студиото на единадесетатата международна конференция по оловни акумулатори – LABAT`2021. Макар за първи път научният форум да се провежда онлайн, организаторите от секция „Електрохимия на оловните акумулатори” при Института по електрохимия и енергийни системи „Евгени Будевски“ (ИЕЕС-БАН) осъществиха тържествената церемония по обявяване на резултата от тайното гласуване на 15-членен Международен Гастон Плантé комитет за връчване на престижната награда на неговия 18-ти носител .

Д-р Херберт Гийс, роден в Италия, е работил повече от 30 години за различни изследователски центрове и компании от Италия, Франция, Швейцария, Китай и др., има многобройни приноси за акумулаторната индустрия.

Д-р Гено Папазов, председател на LABAT`2021, също Гастон Плантé медалист, запозна аудиторията от над 230 участници от 35 страни, с процедурата по избор на медалист. В резултат на класиране на общо 29 предложения, постъпили от 38 видни експерти – членове на Международен съвет и на Гастон Плантé комитет, за крайното гласуване бяха номинирани 4 научни изследователи.

Конференциите LABAT се провеждат от юни 1989 г. на всеки три години по инициатива на акад. Дечко Павлов (1930-2017). Оттогава те са притегателен форум на водещи представители на академичната и технологична общност от експерти в областта на оловните акумулатори, които се събират, за да споделят достижения във фундаменталното познание; представят последни резултати от изследвания; демонстрират нови продукти и оборудване за производство; споделят нови технологични методи за рециклиране; дискутират иновативни идеи; разискват предизвикателствата и възможностите за бъдещо развитие, както и да установяват и развиват партньорски връзки и приятелства.

Повече за 11-та международна конференция по оловни акумулатори – LABAT`2021 можете да научите от сайта на събитието.