Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Изложбата “Занаятите не се предават! Шапки долу” гостува в Националния етнографски музей

Събитието е част от програмата на ЦВП „Наследство.БГ“ по случай 18 април – Международен ден за опазване на културното наследство

От 18 до 29 април 2022 г. в Националния етнографски музей гостува пътуващата фотографска изложба „Занаятите не се предават! Шапки долу“, част от едноименен национален фотоконкурс, организиран от Центъра за върхови постижения „Наследство.БГ“. Фотосите представят работния процес и изделия на майстори ковачи, медникари, грънчари, бижутери и много други, пазещи и предаващи на поколенията традиционни техники за изработка на предмети за бита, труда и празника на българина.

Откриването на експозицията е част от програмата на Втората годишна конференция на ЦВП „Наследство.БГ“, която започва на 18 април 2022 г. – Международния ден за опазване на културното наследство. Тридневният научен форум ще се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“ и ще събере специалисти от различни научни области, ангажирани с откриването, съхранението и представянето на ценности и елементи, част от недвижимото и материално културно наследство на България.

Като част от ЦВП „Наследство.БГ“ представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките ще вземат участие с пет доклада в конференцията. Проучванията им са свързани с образователните практики и културните политики за опазване и популяризирането на културното наследство, за ролята на неправителствените организации в тези дейности, за неформалното образование и добри практики, за движимото културно наследство с религиозен характер, както и за недвижимите културни ценности с категория „местно значение“.

Снимка: Изработване на чипровски килим. Автор: Иван Иванов – участник във фотоконкурса „Занаятите не се предават! Шапки долу“

Go to Top