Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Националният етнографски музей представя новата си изложба „Из краищата на везмото“, разположена в три зали на първия етаж на Княжеския дворец. Експозицията разказва за шевицата като функция, мотиви и послания, както и за промените, настъпили в първите години след Освобождението, когато на везаните части започва да се гледа като на българско наследство и от тях се правят покривки и възглавници.

Основен акцент в изложбата е дарената от проф. Иван Гаврилов, началник на клиника по гръдна хирургия – УСБАЛ по онкология, карта на България в шевици. Изработена от неговата майка Величка Каменова с размер 195/165 см от общо 144 шевици, тя е точна реплика на модела „Карта на България, извезана с мотиви от традиционни български шевици“ на Ирен Величкова – Ямами. За направата ѝ са ползвани над 2 кг конци, а началото на дарителския проект е поставено неслучайно на 3 март 2020 г.

Експозицията включва акварели и непоказваната досега карта с български носии на художничката – етнограф Евгения Лепавцова. Счита се, че тя е рисувана в края на 50-те години на XX в. и е останала незавършена, а поставените на нея номера подсказват идеята на авторката да подготви и съпътстваща легенда. Тази карта излезе скоро от реставрационното ни ателие, за да бъде показана пред публиката на музея.

Go to Top