Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Изложбата „Вапцаров – Мечтателят“ се откри на 5 декември във фоайето на Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“. Тя представя архивни материали на поета от фондовете му, съхранявани в Института за литература – БАН и къща-музей „Никола Вапцаров“ към Националния литературен музей.

Експонирани са лични документи като ученическа карта, мореплавателна книжка, легитимацията му като огняр в БДЖ, писма и картички към роднини и приятели, тетрадки, бележници и тефтерчета с ранни и по-късни варианти и ръкописи на стихотворения, както и с пиесата му „Вълната, която бучи“, екземпляр на „Моторни песни“ с ръкописното „Свобода“, семейни снимки. Архивната визия за Вапцаров е допълнена с лични вещи като албума на випуска на ММУ с химна, написан от поета, железничарското му фенерче, портфрейла и писалката му „Пеликан“ и др., както и с негови портрети – графични и маслени.

Изложбата, организирана от Института за литература – БАН, Национален литературен музей и Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“, е посветена на 110-годишнината от рождението на Н. Й. Вапцаров и 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

 

 

 

 

 

 

 

Go to Top