Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Красотата на ядрената наука и високите технологии, разкрита в 30 професионални фотографии на Моста на влюбените, ще радва жителите и гостите на град София от 10-ти до 23-ти август 2021 година.

Организатор на фотоизложбата „Слънце на Земята – Нова епоха в ядрените технологии“ е Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика – БАН в партньорство с Българското ядрено дружество, със съдействието на Столична община и подкрепата на „Росатом” и Булатом.

Изложбата е вдъхновена от постиженията в областта на термоядрения синтез. Снимките отразяват моменти от развитието на международния инженерно – изследователски проект ITER, както и българското участие в него. Голяма част от тях са предоставени от ITER, както и от ИЯИЯЕ- БАН и АЕЦ Козлодуй. Кадрите не само представят развитието на проекта, но и дават един различен, по-красив поглед върху науката и технологията.

ITER е глобален проект за изграждане на съоръжение, в което чрез синтез на деутерий и тритий ще се генерира енергия. Получените резултати от изследванията на термоядрения синтез ще спомогнат както за ефективното му използване в индустрията и в живота на съществуващите вече технологии, така и за създаване на нови.

Експерименталният реактор, който се строи в Кадараш, Франция се базира на руското устройство Токамак, създадено през 50-е години на XX век от физиците Игор Там и Андрей Сахаров.  В проекта са включени над 35 страни, сред които страните членки на ЕС, Китай, Индия, Япония, Русия, САЩ, Република Корея. Като представител на руската държава, атомна корпорация „Росатом“ също активно участва в изграждането на “земното слънце”. Българското участие се изразява в провеждането на редица научни изследвания по Програмата за управляем термоядрен синтез,  чието извършване е регламентирано от Асоциацията ЕВРАТОМ-ИЯИЯЕ.

ITER е един от най-амбициозните и мащабни енергийни проекти в света, тъй като ядреният синтез не се реализира на Земята в естествени условия. Наред с научните си постижения и иновативни решения, проектът демонстрира ползите за обществото, които носи успешното партньорство между науката и бизнеса.

Go to Top