Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

По случай Световната седмица на океаните (World Ocean Week) от 21 юни 2021 Националният природонаучен музей при БАН представя изложба, посветена на борбата със замърсяването на моретата и океаните с пластмаса. Изложбата може да бъде разгледана във фоайето на 4-тия етаж на музея. Експозицията е съпътствана с постерна изложба, организирана съвместно със Столична община в Галерия на открито – Градина “Кристал” от 21 юни до 5 юли.

Пластмасата вече е неизменна част от ежедневието ни и за много хора е почти неизбежна, а ограничаването ѝ често представлява трудност, свързана с промяна на вече изградените навици. Годишното производство на пластмаса в световен мащаб надхвърли 450 милиона тона през 2018 година. За последните 70 години по света са произведени над 8300 млн. тона пластмаса. Повече от половината от това количество е произведено след 2000 година.

Това, което прави пластмаса полезна, е точно това, което я прави и вредна: тя е устойчива. Същевременно, колкото е по-малка една пластмасова частица, толкова повече организми могат да я погълнат. По този начин микропластмасата се предава от организъм на организъм по цялата хранителна верига, като най-голямо количество се натрупва в хищника на върха на пирамидата на съответната екосистема и най-често това е човекът. Попадайки в моретата и океаните, пластмасата бива транспортирана от морските течения и ветровете. На места със слаби морски течения и ветрове е открита голяма концентрация от отпадъци – така наречените океански сметища. Най-голямото от тях е “Голямото тихоокеанско сметище”, чийто размер е приблизително шест пъти територията на България.

Все още не е късно да променим бъдещето на планетата. Вижте изложбите и научете какви са технологичните решения за намаляване на замърсяването с пластмаса, какви препоръки, съвети и добри практики за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба може да следваме в ежедневието си и предвижда ли Европейският съюз нови регулаторни механизми за справянето с проблема. Запознайте се с най-новите данни и решенията, които предлагат учените и специалистите по опазването на природата от цял свят.

Изложбата в Галерия на открито – Градина “Кристал” се организира съвместно със Столична община, проектът CLAIM на Европейската комисия, Издателство Пенсофт, LessPlastic Bulgaria, За Земята, Грийнпийс, Junior Achievement Bulgaria и други организации.

Go to Top