Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Мрежата за Наука и иновации на Обединеното кралство, Британски съвет и Международен научен център по изкуствен интелект на ЮНЕСКО (IRCAI) Ви канят да слушате онлайн диалог на тема “Ролята на изкуственият интелект за справяне с климатичните предизвикателства”, на 18 януари 2022 г., от 18:00 часа.

Гост-лектор на събитието ще е доктор Ейдън О‘Съливан, доцент по енергия и изкуствен интелект в Университетски Колеж Лондон. Към него ще се присъединят петима изключителни учени от Европа за кръгла маса-дискусия върху приложението на изкуствения интелект в различни аспекти на климатичните предизвикателства като въглеродни емисии, замърсяване на въздуха, съхранение и анализ на данни за климатичните промени, подобряване на оценката на риска и предупреждение. Публиката ще има възможност да задава въпроси по време на дискусията към всички панелисти, на които ще бъде отговорено в последващата Q&A сесия.

Тази кръгла маса е част от серия от диалози, които се организират на тема различните приложения на изкуствения интелект в живота ни, с гост-учен от Великобритания и петима учени от 10 държави в Централна и Източна Европа, Турция и Балтийските страни (уеб страница). Целта на серията е да покаже постиженията на Обединеното кралство и на страните от нашия регион в областта на науката и иновациите, и да се подпомогне обменът на знания и добри практики.

Събитието ще бъде предавано на живо към широка аудитория във Великобритания и в целия регион. Следващите събития са посветени на темите „ИИ и здраве“ (11 февруари) и „ИИ и образование“ (3 март).

Учените от региона, които ще се включат в дискусията с д-р О‘Съливан на 18 януари са от България (проф. Тодор Стоилов, ИИКТ-БАН), Унгария (Dr Pal Goda, Research Institute of Agricultural Economics), Чехия (Dr Jan Červený, Global Change Research Institute), Полша (Marcin Gnat, Airly) и Латвия (Prof Gatis Bazbauers, Riga Technical University).

Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ) се включва в инициативата с участието на проф. Тодор Стоилов  в онлайн дискусия за ролята на изкуствения интелект в адаптацията към климатичните промени.

Събитието е без такса участие, но изисква предварителна регистрация тук:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_uP-pZ-OBQi6V7EzdG85cVg

 

Go to Top