Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Двата института на БАН ще покажат за първи път оригинални рисунки на художници анималисти, съхранявани в библиотечните им фондове повече от век.

Изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“ ще се открие на 4 септември 2018 г. в зала „Временни експозиции“ на Регионалния исторически музей – София (РИМ – София). Събитието се организира по инициатива на Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ). Благодарение усилията на кураторката Христина Грозданова за първи път ще бъдат показани почти 60 оригинални илюстрации, събрани в безценна колекция, която до момента не е била обект на проучване и не е показвана пред публика, тъй като дълго е смятана за изгубена или унищожена по време на войните.

Експозицията поставя акцент върху безспорния принос на цар Фердинанд I за развитието на естествените науки у нас, както и за основаването на Националния природонаучен музей като част от Княжеските природонаучни институти, Националната художествена академия и др. В изложбата е включен непоказван до момента официален портрет на цар Фердинанд I, дело на известния художник Никола Михайлов.

НПМ-БАН и ИБЕИ-БАН са предоставили за експозицията оригинални акварели от илюстраторите на едно от най-ценните орнитологични издания, озаглавено „Естествена история на птиците на Централна Европа“ на издателство Науман от 1905 г. (Naumann, Naturgeschichte der Vogel Mittel-Europas). Сред авторите е първият уредник на музея, орнитологът Пол Леверкюн, който пристига в България през юни 1892 г. по покана на цар Фердинанд I и е ангажиран с новооткритите Княжески естественоисторически музей и зоопарк в София. В изложбата са показани още оригинални акварели с авторски бележки от Джон Джерард Кьолеманс (1842-1912), Еди де Маес, Бруно Гайслер (1857-1945), Отто Клайншмидт (1870-1954) и др.

Малък брой произведения на български художници като Иван Милев, Харалампи Тачев, Николай Ростовцев и др. са включени в изложбата, за да представят една съвсем различна интерпретация на темата за птиците. Обединяването в една експозиция на научните илюстрации и декоративно-приложни проекти, рисунки, фотографии и други експонати представя връзката между науката, изкуството и музейното дело.

Каталогът и графичният дизайн са дело на Славена и Деница Пеневи (издателство „Пенсофт“).

Изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“ е част от серия изложби с научни илюстрации, инициирани от ДАФНИ, които ще бъдат открити този месец в РИМ-София и НПМ-БАН.

Go to Top