Начало/Международна научна конференция на изследователите на сънливци
Зарежда Събития

Между 10 и 13 май 2022, в Културен център „Просвета – 1870“ в Свиленград ще се проведе 11та Международна научна конференция на изследователите на сънливци (Gliridae), организирана от Фондация HABITAT, Холандия и Националния природонаучен музей – БАН в партньорство с Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори.

На 10 май, от 9:30 часа в Културен дом „Просвета – 1870“ в Свиленград директорът на Националния природонаучен музей при БАН, проф Павел Стоев ще открие конференцията заедно с доайена на международната изследователска общност на сънливците, Пат Морис, който ще приветства участниците в изпратен до организаторите видеозапис.

Участие в конференцията ще вземат повече от 90 учени от 22 страни, сред които най-голям брой са участниците от Англия (26) и Германия (25).

Българският мишевидният сънливец (Myomimus roachi) e един от най-редките, потайни и слабо проучени бозайници в Европа. Нови данни за неговата биология и екология ще бъдат представени за пръв път от д-р Недко Недялков (НПМ-БАН) пред участниците в конференцията.

Международната конференция за сънливци (IDC) се организира на всеки три години, за да събере учени и природозащитници, които споделят своите открития и идеи за изследване и опазване на видовете сънливи. Поради пандемията Covid19 конференцията беше отложена от 2020 г. за 2022 г.

 

 

 

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top