Loading Events

Изложбата #ВижНевижданото: Зората на човечеството ще бъде открита на 20 септември в Националния природонаучен музей. Експозицията е инспирирана от палеоантропологичните открития, направени в България и на Балканите през последните 15 години, които променят представите ни за първите стъпки на човечеството – както тези на предчовеците, стоящи в началото на човешката еволюционна линия, така и на първите съвременни хора, населили Европа. Използвани са най-съвременните научни данни в областта на палеоантропологията, палеонтологията и палеогенетиката и откритията, направени в България, показващи ролята на Балканите за човешката еволюция. С това проф. Николай Спасов, автор на научната концепция на изложбата, оправдава мотото на серията #Виж невижданото, доколкото представените експонати на фосили или техните точни копия не са намирани и не могат да се видят другаде по света.

Изложбата е представена в три модула, посветени на три основни етапа от човешката еволюция: първите изправени предчовеци, еволюцията на човешкия род и появата на първите съвременни хора (Homo sapiens sapiens) в Европа и техните взаимоотношения с предходните „европейци“ неандерталците. Балканите са на кръстопътя на три континента – Европа, Азия и дори Африка. Това определя и ролята им на вечен кръстопът на човешките разселвания и сблъсъци на култури. Така преди около 46 000 години те стават „портал“ на първите съвременни хора за разселване в Европа. Нещо повече – все повече научни данни потвърждават хипотезата, че не Африка, а Балканите са „люлката на човечеството“ и тук възникват първите представители на човешкото семейство, които придобиват изправен стоеж и вървеж.

Събитието във FB: https://fb.me/e/2BAJnCbyR

Дискусия на проф. Николай Спасов и проф. Мадлен Бьоме по темата в подкаста на RATIO: https://ratio.bg/podcast/323/

Най-старият музей в България представя непоказвани досега образци от своите научни колекции. В Националния природонаучен музей при БАН се съхраняват научни колекции от природни образци вече над 130 години. Повечето имат висока научна стойност, но не са показвани досега пред широката публика и никога няма да станат част от постоянната ни експозиция. Образци от хиляди видове растения, животни и минерали, възлизащи на почти 1.5 млн. единици, са част от научното богатство на страната ни. С тази серия изложби НПМ-БАН се стреми да представи пред своята най-широка аудитория тези образци, които са атрактивни с историята си и представляват интерес за всеки любознателен човек.

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top