Loading Events

Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, Съюзът на математиците в България и Регионалният академичен център при БАН във Велико Търново организират Тържествено откриване на Паметна плоча на академик Стефан Додунеков, което ще се състои на 10 ноември 2022 год., четвъртък, от 15:00 часа в град Велико Търново, алея „Личности на България с принос за Велико Търново“.

В Алеята се поставят паметни знаци на изявени личности, допринесли с дейността си за развитието и утвърждаването на Велико Търново във всички области на живота.

На откриването ще присъстват председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, Негово Високопреосвещенство Великотърновският Митрополит Григорий, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, ректорът на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов, представители на местната власт и академичната общност от цялата страна.

През 2022 година се навършват 10 години от кончината на академик Стефан Додунеков. Той е един от най-заслужилите и най-уважавани български математици, едновременно голям учен, забележителен организатор на науката, далновиден ръководител и прекрасен човек, дългогодишен директор на Института по математика и информатика към БАН, председател на една от най-старите професионални организации в България – Съюза на математиците в България, един от първите създатели на звената на БАН във Велико Търново, академик на Българската академия на науките и неин председател.

Акад. Додунеков е основател и президент на Математическото общество на Югоизточна Европа, учен с международна известност, преподавател по алгебра в няколко български университета. Той е сред основателите на Факултета по математика и информатика при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Създател е на школата по Теория на кодирането в България, която обединява учени от няколко български университета и Българската академия на науките.

Алеята „Личности на България с принос за Велико Търново” е създадена през 1997 г. с решение на Общинския съвет на Велико Търново. Тя е оформена в парковото пространство до Художествената галерия „Борис Денев”. Идеята за поставянето на паметната плоча акад. Додунеков е на Инициативен комитет, в състава на който се включват изтъкнати учени и преподаватели, близки негови колеги и приятели.

С поставянето на паметната плоча на акад. Стефан Додунеков не само българската математическа наука, но и цялата общественост отдават почит към живота, заслугите и паметта на един човек, в чието сърце град Велико Търново винаги е имал специално място.

Лице за контакт:

Цонка Байчева

тел. 0886224621

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top