Начало/Тържествено отбелязване на празника Успение на св. Кирил (с представяне на научния сборник „А на жената бяха дадени крила“)
Зарежда Събития

През юбилейната за КМНЦ 2023 г. Центърът отбелязва 1160 години от създаването на славянската писменост, 110 години от учредяването на Климентовата комисия и 60 години от възстановяването на Кирило-Методиевската комисия.

Тържественото ознаменуване на празника Успение на св. Кирил е първото от поредица научни и културни инициативи, с които КМНЦ чества тези юбилеи. Център на събитието е представянето на научния сборник „А на жената бяха дадени крила“. Сборникът се отпечатва в рамките на мащабния проект „Наследство.бг“ като специално издание на авторитетното реферирано списание на КМНЦ „Palaeobulgarica“ в чест на проф. дфн Светлина Николова – един от доайените на съвременната старобългаристика и дългогодишен директор на КМНЦ.

Книгата отразява съвременното състояние на изследванията на  културното наследство на славянското Средновековие и неговите съвременни отражения. Част от тържеството ще бъдат певчески изпълнения на хора на Софийската духовна семинария.

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top