Loading Events

Лекция на тема:     „Зелената архитектура и опазването на културното наследство в България“ ще изнесе проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов на 16.05.2024 г. (четвъртък) от 17:00 ч. в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Лекцията е в рамките на академичния семинар „Актуални проблеми на науката“

Резюме на лекцията

             Какво се крие зад феномена „Зелена архитектура“? В архитектурен дебат беше изложена тезата, че една от най-зелените сгради на света е Атинският Акропол. Аргументи за това са красотата и изяществото, непреходната функционалност на сътворена изцяло с природни материали архитектурна творба. Характеристики, които     са спестили на човечеството неколкократно събаряне на обекта през вековете, построяване на други такива на това място и изливането на нови и нови кубически метра    бетон до наши дни, което би довело до още по-голяма дупка в озоновия слой.

          Как да защитим и пренесем във времето хилядолетното културно наследство на България? Далече от тезата, че „красотата ще спаси света “ трябва да              отбележим, че хармонията в традиционната българска архитектура в градове като Търново, Пловдив, Копривщица, Мелник и др. със сгради вписани деликатно в природния       пейзаж, изградени в годините назад изцяло с възобновяеми материали – камък, тухли и дърво не може да бъде замествана с парадигмата „устойчива архитектура“.

          Въпреки пакта за стабилност и плана за възстановяване и устойчивост унищожа-ването на заобикалящата ни среда продължава сякаш имаме друга резервна зелена планета. Как съвременната ни архитектура отговаря на тези предизвикателства ?

Кратки биографични данни за лектора

 

Проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов, следва архитектура в  Париж BEAUX ARTS UP-1 и София (Университет по архитектура, строителство и геодезия). В творческия си път има изложби, проекти и лекции в Лондон, Женева, Париж, Стокхолм, Рим, Тулуза, Брюксел, Прага, Лисабон и др. Автор на проекти и реализации като „Музей за съвременно изкуство „Софийски Арсенал“, Паметник на Берлинската стена, Плувен комплекс „Парк Арена“-Бургас, Театър „Миракъл“, Концертна зала-Сливен, Опера и филхармония-Пловдив и др.  Професор, доктор по архитектура и дългогодишен ръководител катедра „Обществени сгради“ при Архитектурния факултет на УАСГ. Автор на книгите  „Десет архитектурни заповеди“, „Трансгресии в архитектурата“, „Архитектура и медии“, „Обществени сгради“, „Архитектурни скуларии“ и др. Поканен като независим експерт за наградите на Европейския съюз за съвременна архитектура „Mies van der Rohe”. Основател на фондация VIZAR – Европейски награди за българска архитектура. Член на Камарата на архитектите във Франция. Член на Европейския културен парламент.

 

 

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top