Палеонтологичният филиал на НПМ-БАН https://www.nmnhs.com/palaeontological-museum-in… е създаден през февруари 1990 г. с тристранен договор между БАН, НПМ-БАН и община Асеновград по инициатива на проф. Николай Спасов, тогава научен сътрудник към музея. За основа е послужила уникалната сбирка на ученици от гимназията в Асеновград, които под ръководството на учителя по биология Димитър Ковачев, участват в палеонтологични експедиции, подкрепени от местната община. Сбирката първоначално се съхранява в гимназията на града, а при учредяването на музея тя става част от колекциите на НПМ-БАН и е пренесена в сградата, предоставена от общината за филиал на музея. За пръв уредник на музея e назначен Димитър Ковачев и днес музеят носи неговото име, заради особените му заслуги.

Експозицията е открита тържествено през 1999 г. и представя хипарионовата бозайна фауна от късния миоцен на България, обогатена впоследствие с находки от ранния плиоцен от българо-френските палеонтологични разкопки край с. Дорково в Западните Родопи. Днес експозицията привлича туристи от цял свят и служи за обучение на деца, ученици и студенти.

Освен експозицията, музеят съхранява и уникална научна колекция с около 35 хиляди фосилни костни останки с приблизителна възраст 8-7 млн. г. от известните палеонтологични находища Калиманци и Хаджидимово и се нарежда сред най-богатите палеонтологични колекции в света от т. нар. пикермийска хипарионова фауна на късния миоцен, когато природата на Балканите, със своите носорози, жирафи, маймуни, антилопи и щрауси е приличала на днешната африканска савана. От тези колекции са описани няколко нови за науката изкопаеми видове и родове бозайници и птици и са подготвени множество научни публикации, благодарение на съвместната работа на палеонтолози от НПМ-БАН и чужбина. Изследванията ѝ са допринесли много за създаването на българска палеонтологична школа в областта на гръбначната фауна.

Пълна библиография на публикациите, свързани с изучаването на научната колекция на палеонтологическия филиал на НПМ-БАН в Асеновград може да видите в сайта на НПМ-БАН:

https://www.nmnhs.com/palaeontological-museum-in-asenovgrad-bg.html