На 20.09.2022 от 18:00 ч. в Националния природонаучен музей на БАН бе открита изложбата “#ВижНевижданото: Зората на човечеството” с автор на научната концепция – проф. Николай Спасов.

Експозицията е втората от серията временни изложби, представящи непоказвани досега образци от научните колекции на НПМ-БАН. Тя е свързана с палеоантропологичните открития, направени в страната ни и на Балканите през последните 15 години – находки, които променят представите ни за първите стъпки на човечеството – както тези на предчовеците, стоящи в началото на човешката еволюционна линия, така и на първите съвременни хора, населили Европа.

Изложбата бе открита от министъра на културата проф. Велислав Минеков, от директора на музея проф. Павел Стоев и от доц. Ина Анева – научен секретар на направление „Биоразнообразие, биоресурси и екология“ на БАН. Проф. Николай Спасов запозна своите гости с вълнуващите открития, като започна с история за първия потенциален предчовек – грекопитека. Експозицията е съпроводена от музеен наратив, който минава през историята на човешкия род и показва изследванията на учените, които са свързани с проникването на човека в Европа (станало преди около 2 млн. години). Изложбата завършва с останките на първите европейци, намерени при разкопките на доц. Николай Сираков от НАИМ-БАН. Те показват, че първите европейци са минали през Балканите. Техни останки са намерени засега само в пещерата Бачо Киро, допълни проф. Спасов.   

Доц. Ина Анева изказа своята благодарност към колегите от НПМ – БАН за споделените парченца вдъхновение, търсени и събирани с много отдаденост, вълнение и ентусиазъм. Благодарение на тяхната работа, всички ние имаме възможността да се докоснем до вълшебството на тайнствените открития, които не могат да се видят никъде другаде в света. Тя подчерта, че проф. Николай Спасов е един от най-светлите и ярки откриватели на загадъчните и вълнуващи древни светове, населявани от живели някога по земята хора и животни. Световното признание и репутация на водещ учен в областта на палеонтологията са повод за гордост на всички ни и сериозен принос в издигането на авторитета на Българска академия на науките на световната сцена.

Изложбата може да бъде видяна до 31.03.2023 във Фоайето на Националния природонаучен музей – БАН (бул. „Цар Освободител“ 1).