Loading Events

От 1 до 23 юни 2022 г. Националният природонаучен музей при БАН ще бъде домакин на първата спирка от турнето на пътуващата изложба с карикатури на тема Икономия на средствата.

Откриване: 1 юни, сряда, 18:00 часа, зала Левентис, НПМ-БАН

Темата на тазгодишното издание на Габровското биенале поставя акцент върху Икономия на средствата с поглед към връзката между екологичните и икономически проблеми, свързани с намаляващите природни ресурси и бързо свиващото се поле на грешка, в което се намираме като цивилизация. С творбите си авторите поставят с нарастваща острота въпроса, изправени ли сме пред социален и екологичен катаклизъм. Така темата Икономия на средствата става актуална не само заради пословичната габровска пестеливост, а и с оглед на все по-критичната нужда от пестене и опазване на природните ресурси в световен мащаб.

В тази изложба e представена малка част от творбите, селектирани от международното жури в раздел Карикатура. След първият поглед ще се усмихнете, но и със сигурност ще ви накарат да се замислите.

Кураторската изложба включва 18 автори от 9 държави. Посетителите ще могат да видят произведенията на носителя на Голямата награда Златен Езоп, Ивайло Цветков от България и на Олекси Кустовски от Украйна, носител на Награда за карикатура.

Общо 645 художници от 77 държави изпратиха 1 100 творби, от които международното жури избра за участие 81 карикатури на 69 художници от 32 държави в карикатурната изложба и 39 творби на 37 художници от 20 държави в изложбата със съвременно изкуство.

През 2022 Музеят на хумора и сатирата в Габрово навършва заветните 50 години. Тази златна годишнина съвпада с 25-тото издание на Габровското Биенале, един от най-мащабните международни форуми за изкуство в България. Тази година то може да се похвали с цели три изложби с участието на над сто артисти от цял свят.

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top