Начало/Иновации в областта на синтеза и разпознаването на българска реч – говоряща програма, медицински диктофон, административен „интелигентен стенограф“
Зарежда Събития

Демонстрация на проф. дмн Стоян Михов (ИИКТ-БАН)

През последните години използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините. Всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. В Института по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ-БАН) се разработват оригинални технологии за машинна обработка на реч, базирани на последните достижения на дълбокото машинно самообучение.

На срещата ще бъдат представени най-новите постижения на института в тази област. Ще бъде демонстриран компютърен синтез на българска реч, която трудно се различава от естествената реч. Тази разработка превъзхожда аналозите, предлагани от компаниите в световен мащаб и вече е внедрена в краен продукт. Ще бъдат демонстрирани и прототипи на системи за разпознаване на българска реч – за медицински цели (медицински диктофон), както и за административни нужди (интелигентен стенограф).

Събитието можете да гледате на живо на: https://youtu.be/Jpu2BoTiBQs

На илюстрацията: Основни модули на медицинския диктофон

 

 

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top