Начало/Инагурална конференция на Международния център по математически науки
Зарежда Събития

Инагурална конференция на Международния център по математически науки EDGING HIGHER ще се проведе от 11 до 14 юли в София. Международният форум ще бъде открит на 11 юли от 10:30 часа в зала Триадица на Гранд хотел София  (ул. „Гурко“ №1).

EDGING HIGHER ще събере в София едни от най-изтъкнатите и световно признати математици като Жан-Пиер Бургиньон, Джон Пардън, Филип Грифитс и др. Двама са носителите на Фийлдсов медал –  Максим  Концевич и Марина Вязовска. На тазгодишния Международен конгрес на математиците, провел се преди броени дни, украинката Марина Вязовска беше удостоена с нарадата. Тя е втората жена в историята, носител на отличието. Медалът, често наричан „Нобелова награда по математика“, се присъжда като признание за изключителни математически постижения.

По време на откриването ще се проведе и церемония. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще връчи дипломата на Максим Концевич за Чуждестранен член на Българската академия на науките, с която той бе почетен през 2020 година.

Максим Концевич е професор в Института за висши научни изследвания (IHES), Париж и изтъкнат професор в Университета на Маями, един от водещите математици и теоретични физици на 20 и 21 век. Работите на проф. Концевич са високо оценени от световната математическа общност.

Международният център по математически науки (МЦМН) бе създаден през 2019 година с активното участие и вдъхновението на много членове на математическата общност в България и българската математическа диаспора. Инагуралната конференция, с която се отбелязва учредяването на МЦМН, бе планирана за 2020 година, но бе отложена поради пандемията от Ковид-19.

Повече за Международния център по математически науки, както и програмата на събитието, може да откриете на https://icms.bg/edging-higher/

 

 

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top