Loading Events

Световният ден на Земята – 22 април ще се отбележи в Геологическия институт при БАН на 21 април 2023 @ 9:30-16:00 часа

Всяка година на 22 април светът чества Световния ден на Земята. Тази година Българската академия на науките ще го отбележи по инициатива на Геологическия институт при БАН на 21 април, петък, от 9:30 до 16:00 ч. в сградата на института, ул. Акад. Г. Бончев бл. 24, в Научен комплекс 1 на БАН.

Официалната тема на Световния ден на Земята за 2023 година е „Инвестирай в нашата планета“ (Invest In Our Planet). Това включва постигане на все по-дълбоко и всеобхватно научно познание за сложния геоложки строеж на Земята и намиране на интелигентни, много по-ефективни и природосъобразни начини за използване на нейните естествени ресурси за устойчиво икономическо развитие на обществото ни. Отправяме покана за участие в събитието към всички държавни, научни и образователни институции, които споделят грижата ни за състоянието на планетата и полагат усилия за нейното опазване. В програмата са предвидени презентации по следните проблеми:

  • Геоложки предпоставки и причини за разрушителните земетресения на 6 февруари 2023 г. в Турция и Сирия;
  • Следите от земетресения в геоложкото минало;
  • Критични минерални суровини за устойчиво развитие и зелен преход;
  • Опасността от свлачища на територията на България;
  • Инженерногеоложки проучвания в полза на държавата и обществото в гр. Русе;
  • Актуално състояние и използване на геотермалната енергия у нас;
  • Климатични промени в геоложкото минало и днес – гласът на науката;
  • Подземни изследователски лаборатории във връзка с погребването на радиоактивни отпадъци.

Засаждането на дърво отъждествява връзката „човек – планета” и има особено символично значение. За да направим нашата скромна „инвестиция“ в бъдещето на планетата, с любезното съдействие на Японското посолство в България от 12:00 до 12:30 ч. пред сградата на института ще бъдат засадени вишневи дръвчета.

Японският посланик Н. Пр. Хироши  Нарахира и директорът на Геологическия институт на БАН доц. Светослав Георгиев ще засадят японските вишни и ще направят приветствие по повод Световния ден на земята.

За представителите на медиите: Събитието ще започне в 12:00 часа пред Геологическия институт „Страшимир Димитров“  (ул. „Акад. Бончев“ №24).

През целия ден лабораториите и научната апаратура на ГИ-БАН очакват посетители, пред които да демонстрират съществуващите аналитични възможности за наблюдение и изследване на минерали, скали и фосили от българската природа.

Заповядайте да отбележим заедно Деня на Земята 2023!

Пълната програма вижте на Събитие (bas.bg)

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top