Loading Events

На 15 и 16 май 1917 г. сръбско паравоенно формирование начело с поручик Коста Милованович Печанец се прехвърля на старата територия на България. Преминава през Горна и Долна Любата, Босилеград, Долна и Горна Лисина, Топли дол, Горна и Долна Ръжана. В резултат от акцията са убити поне 32 души, като има и 2 изгорени живи деца. Заедно с това са изпепелени 317 къщи. Събитието става известно като „Босилеградския погром“.

Всяка година българите, живеещи днес в Западните покрайнини и особено в Босилеградско, честват паметта на загиналите. Белязани от много трудности са опитите на българското малцинство да издигне паметник с имената на загиналите българи. Възпоменаването на това трагично събитие е повод за преоценка на историческите грешки в българо-сръбските отношения и начин българите в тази част на Сърбия да се заявят и да поддържат съзнанието си за историческа общност.

Във връзка с тази годишнина Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН представя фотоизложбата „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“ Откриването ще се състои на 21 май, неделя, от 17 ч. в северното фоайе на музея с участието на изследователя доц. д-р Стефан Дечев от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и на председателя на Културно-информационния център на българското малцинство „Босилеград“, Сърбия.

Експозицията може да бъде посетена в рамките на един месец.

 

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top