Българската академия на науките ще се включи в Европейските дни на наследството, организирани за четвърта поредна година от Столична община, съвместно с Френското посолство и Френския културен институт.

 15 септември, събота, 10.00 до 16.00 ч.

И тази година Академията отваря вратите на една от най-старите и емблематични сгради в центъра на София. Желаещите да посетят Централната сграда на БАН на ул. „15-ти ноември 1“ ще имат възможността да разгледат колекцията „Книжовното наследство на Марин Дринов в Централна библиотека на БАН“, свързана със 180-годишнината от рождението му. Екскурзовод ще изнесе беседа на български и английски език за историята на сградата и на най-старата институция у нас. Филмите „Блян за щастие“ и „БАН – научен и духовен център“ ще се прожектират в зала “Проф. Марин Дринов”.

В беседата ще ви разкажем за основаването на Българското книжовно дружество и трансформирането му в Българска академия на науките, както и за историята на сградата и архитектурните й особености, които ще имате възможността да видите по време на посещението. На разположение на гостите ще има брошура с кратко представяне на най-интересните факти, свързани с историята на БАН. Брошурата можете да свалите от тук на български и на английски език.

  • Виртуална изложба „Книжовното наследство на Марин Дринов“, от 11 до 14 часа

Виртуалната изложба „Книжовното наследство на Марин Дринов“, както и оригиналните издания и документи, свързани с бележития историк, ще бъдат показани в читалня „Акад. Стефан Панаретов“ в Централна библиотека на БАН. Дигиталната колекция е със свободен достъп на страницата на библиотеката.

  • Филм „БАН – научен и духовен център“, начален час на прожекциите 10.15 и 13.45 ч.

Филмът „БАН – научен и духовен център“ (60 мин., на български, сценарист и режисьор – гл. ас. д-р Галина Георгиева, оператор – Стефан Калъпов, музика – „Исихия“, по идея на акад. Дамян Дамянов), реализиран по повод 145-годишнината от основаването на Академията

  • Филм „Блян за щастие“, начален час на прожекциите 11.30 и 15.00 ч.

Филмът „Блян за щастие“ (54 мин., на български, режисьор – Станислав Дончев, сценаристи – гл. ас. д-р Теодора Стоилова и гл. ас. д-р Елица Гоцева-Барекова, продуцент – Христо Христов, оператор – Мартин Димитров, композитор – Александър Костов), посветен на 100-годишнината от гибелта на големия поет Димчо Дебелянов.

———————————————————–

Първите дни на културното наследство започват да се провеждат през 1984 г. във Франция. От 1991 г. насам се инициират от Съвета на Европа, а по-късно от Европейския съюз. В България те се превръщат в традиционно събитие и се провеждат на територията на различни общини в цялата страна. Събитието в столицата предоставя на посетителите възможността да посетят различни културни обекти, които през останалото време са с ограничен достъп. Тази година Европейските дни на наследството съвпадат с Европейската година на културното наследство.