Задълбочаващото се социално неравенство е друг фактор за засилване на неблагоприятните демографски тенденции

Екип от департамент „Демография“ от Института за изследване на населението и човека на БАН (ИИНЧ-БАН)  представи предложенията си по проект „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“, възложен от Министерски съвет.

Учените от шестте работни групи по проекта обобщиха резултатите от проучванията и предложиха конкретни мерки за промяна на негативните тенденции в демографското развитие на страната. На пресконференция в БТА те обясниха ключовите процеси, засягащи възпроизводството на населението и формирането на съвременната демографска картина: раждаемост, смъртност, вътрешна и външна миграция и уязвими етнически и религиозни групи, като особен акцент беше поставен върху  икономическата миграция, като основен фактор за обезлюдяване на отделни райони и намаляване числеността на населението.

Екипът представи възможните сценарии за развитие на населението в средносрочна перспектива, с акцент върху измененията в числеността и качеството на работната сила, както и мерки за оптимизиране на демографското възпроизводство. Сценариите са основани на авторски научни анализи и прогнози и прогнозирани тенденции за демографско развитие в страната.

Работна група „Демографско развитие, работна сила и трудови ресурси“ предложи конкретни промени в законодателството и провежданите политики в областта на развитието на работната сила, с които да се повиши икономическата активност и заетост, както и за подобряване качеството на работните места и за насърчаване на участието в образование и обучение.

Според екипа, работил по проблемите на раждаемостта, семейните политики трябва да са насочени към подобряване качеството на живот и достъпа на семействата с деца до основни услуги като здравеопазване, образование, социална сфера и услуги за подкрепа при конфликти и трудности в семейството. Пакетът от предложения на екипа включва мерки за разширяване на услугите за деца от 0 до 7 години, особено след първата година, като целта е родителите да се върнат на пазара на труда и да разчитат на качествена детска грижа.

Работна група „Стареене, смъртност и качество на живот“ постави акцент върху мерките в областта на стареенето на населението. Тя предложи два типа мерки: за адаптиране на системите – социална, икономическа, осигурителна, здравна, образователна и други към новите реалности на едно все по-остаряло общество и мерки за редуциране на детската и преждевременната смъртност, където има най-сериозен потенциал за намаление на смъртността.

Групата „Уязвими етнически групи и общности“ фокусира вниманието си върху един основен фактор за множество наблюдавани неблагополучни тенденции в демографското, здравното и социалното развитие на обществото – нарастването на социалните неравенства. Мерките, които се предлагат от екипа, са насочени към намаляване на социалните неравенства в ранното детско развитие, предучилищното и училищното образование, достъпа до качествено здравеопазване, достъпа до легитимния пазар на труда, намаляването на бедността и осигуряването на задължителни условия за социално включване и недискриминация.

Работната група по „Миграция и национална идентичнст“ представи социално-демографските и икономически характеристики на българските мигранти, както и ‎ реалностите и предизвикателствата пред ‎демографските политики  и практики в момента и потенциалът на българските общности зад граница за преодоляване на демографската криза.

Специфична работна група към проекта обобщи историческия опит на българските правителства след Освобождението в преодоляване на демографските проблеми в България през периода 1879 – 1989 г. Целта на изследването им е да установят основните видове мерки, формулирани и реализирани от управляващите за преодоляване на демографски проблеми през периода 1879 – 1989 г., да се разкрие тяхното предназначение и да се оцени ефектът от прилагането им. Общият извод е, че през изследвания период в България за решаването на съществуващите демографски проблеми се осъществяват мерки, за които е характерна подчертана приемственост.

В рамките на проекта „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“, на 14 и 15 ноември в хотел Интерконтинентал, София, ще се проведе и научна конференция с международно участие „Демографски предизвикателства и политики“. В нея ще участват общо 83 учени от 6 страни – Австрия, Беларус, България, Русия, Унгария и Швеция, които ще ‎представят 65 доклада.‎