Последните открития в раннонеолитното селище Слатина в София представиха археолози от Националния археологически институт с музей – БАН, ръководени от чл.-кор. Васил Николов. На мястото на разкопките дойдоха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и зам.-кметът на Столична община доц. Тодор Чобанов.

Средствата, отпуснати от фонд „Култура“ на Столична община за проучването на раннонеолитното селище Слатина до момента са 300 хиляди лева, съобщи пред медиите кметът Фандъкова и допълни, че вече е подготвен проект за археологически парк в Слатина, в който да бъдат включени експонатите от раннонеолитното селище.

Селището Слатина има обща площ 300 декара и частично се намира на територията на научния комплекс на БАН на ІV км. Според археолозите то датира от периода 6 000 – 5 500 г. пр. Хр. и е едно от най-ранните селища в Югоизточна Европа, населено от първите земеделци и скотовъдци на континента. 

 

Селището принадлежи на късната праистория – времето на първата европейска цивилизация, обясни чл.-кор. Васил Николов и допълни, че през настоящия сезон археолозите са работили върху останките на две най-големи по площ къщи в Европа за VІ-тото хилядолетие пр. Хр. къщи. По време на тазгодишните разкопки е установено, че площта на една от проучваните къщи надхвърля 200 кв. метра и ще се окаже най-голямата за Югоизточна Европа за този период. Според чл.-кор. Николов постройките, за които се знае, че са на около 8 хиляди години, са построени от заселници от Предна Азия. Самата архитектура е иновативна и различна от обичайната за тяхната прародина.

Проучванията на селището са започнати от чл.-кор. Николов през 1985 г. и продължават до 1997 г. През 2013 г. са подновени по идея и с финансиране на Столична община.

Надявам се с научните постижения на чл.-кор. Николов и екипа му все повече хора в Европа да научават, че от нашите земи тръгва важна част от европейската цивилизация, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Тя добави, че Столична община ще продължи финансирането на разкопките на раннонеолитното селище Слатина в София