Лого на апостолическото пътуване на Негово Светейшество Папа Франциск

За предстоящото посещение на папа Франциск в България говориха учени и общественици на конференция, която се проведе в Българската академия на науките. Папа Франциск, който ще бъде на посещение в България през май, ще поздрави всички българи, ще даде благослов и ще отправи своите послания за мир и благоденствие, каза при откриването на форума Н. В. Пр. Монсеньор Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България. През дните на посещението на папата България ще бъде в центъра на вниманието на медиите от цял свят и като българи ще го посрещнем с традиционното българско гостоприемство, посочи той.

От името на ръководството на БАН  зам.–председателят на Академията чл.-кор. Васил Николов приветства участниците във форума като отбеляза, че след историческото посещение на Св. Йоан Павел II преди 17 години сега в страната ни идва още един папа – папа Франциск.  С избирането му Негово Светейшество постави началото на онова, което той сам нарече “път на братство, на любов, на доверие”, каза чл.-кор. Васил Николов. Той заяви, че с тези чувства очакваме предстоящата апостолическа визита на Негово Светейшество папа Франциск в България на 5 и 6 май, който ще отправи своя благослов към всички българи и своите послания за мир, единение и благоденствие.

При откриването на конференцията говориха Васил Антонов, зам.-председател на Kомисията по вероизповеданията на Народното събрание, проф. дфн Веселин Петров, директор на ИИОЗ – БАН и д-р Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб в България.

„Посланието Мир на земята в духа за завета на папа Св. Йоан ХХIII“,  „Хорхе Марио Берголио – папа Франциск: биография“, „Балканите в политиката на Ватикана от времето на Ронкали до папа Франциск“, „Развързващият възли: за мисията на папа Франциск“ са акдемичните доклади, които задълбочено представиха на конференцията учени от академични институции.

Конференцията „Папа Франциск в България“ е организирана от Института за изследване на обществата и знанието на БАН и Атлантическия клуб в България.

Мото на пътуването на папа Франциск в България е заглавието на енцикликата на Св. Папа Йоан XXIII “Мир на земята” (Pacem in terris). През 2013 г. светът отбеляза 50- годишнината от публикуването на този фундаментален за историята на XX век документ. Тогава Българската академия на науките се включи в честванията с издаването на енцикликата за първи път на български език, която беше тържествено представена в Академията.