Националният археологически институт с музей на Българска академия на науките (НАИМ-БАН) представя временната изложба „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“.  От 6 ноември 2019 г. до 26 януари 2020 г. в Националния археологически музей ще бъдат показани най-представителните находки от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав. Изложбата се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

„Учените на България, чрез силата на знанието и науката преведоха страната през най-трудните моменти в дългата ни и нелека история, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“. Те продължиха традицията на Златния век, който надхвърли границите на времето, определи за векове напред културното развитие на България и утвърди славянската цивилизация, посочи вицепрезидентът.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, зам.-министърът на културата Румен Димитров, зам.-кметът на София Тодор Чобанов, директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова, директорът на музея във Велики Преслав Пламен Славов бяха гости на откриването.

Златните накити от IX век се показват за първи път след реставрация и анализ в Римско-германския централен музей в Майнц. Те пристигат в България след като успяха да възхитят света, изложени в Лувъра, каза директорът на НАИМ доц. Христо Попов. Доц. Маргарита Ваклинова, която е посветила 50 години на работата си на Велики Преслав отбеляза, че е средновековният град станал нейна съдба – има атмосфера неподражаема, която пленява завинаги.

Основен акцент е Преславското съкровище, открито през 1978 г. в м. Кастана, северозападно от Външния град на Велики Преслав. През последните две години в рамките на международен научен проект, в който участват НАИМ на БАН, Археологическият музей „Велики Преслав“ и Римско-германският централен музей в Майнц (Германия) е направено ново техническо и технологично проучване, стилов анализ на съкровището, като е осъществено ново почистване и реконсервация на всички предмети от съкровището.

Представено е и откритото през 1972 г., в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав съкровище от XIII в. Други акценти в изложбата са преславската рисувана белоглинена керамика, печатите на владетелите и на висшите административни служители, находки, продукт на средновековната металопластика, ювелирство, обработка на кост, производство на керамика, обработка на камък и др.

Изложбата е организирана от НАИМ на БАН в партньорство с Археологическия музей „Велики Преслав“ и Националния исторически музей. Реализира се с финансовата помощ на Министерство на културата на Република България, Българската академия на науките, М&А Corporate Finance Advisory и „Булгартрансгаз“ ЕАД.