По случай 17 септември – Деня на София, в центъра на гр. Подгорица Н. Пр. д-р Меглена Плугчиева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора и проф. д-р Румяна Прешленова, директор на ИБЦТ–БАН, откриха изложбата „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички”. Гости на събитието бяха посланиците на Австрия, Великобритания, Германия, Обединените арабски емирства, Словения, Сърбия, почетния консул на България в Черна гора г-н Новица Йовович, представители на Община Подгорица, представители на медиите, учени и граждани, приятели на България. Приветствие към организаторите на изложбата изпрати д-р Иван Вукович, кмет на Подгорица.

Освен по-големите български градове, са представени емблематични места в Атина, Белград, Букурещ, Загреб, Любляна, Скопие, Цариград, Одрин, Сараево и много други. Специално място е отделено на София и на черногорските градове – Подгорица, Бар, Котор, Цетине и др.

Изложбата може да бъде разгледана от жителите и гостите на столицата на Черна гора до 27 септември 2020 г. в Галерията на открито до Народна библиотека „Радослав Люмович“ и общинския парламент на Подгорица

Това ново издание на изложбата се осъществява от Института за балканистика с Център по тракология при Българска академия на науките съвместно с Посолството на Република България в Черна гора по Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие”, финансирана от МОН.