Избрано от най-добрите унгарски природни фотографии за последните 30 години

Националният природонаучен музей при БАН и Унгарският културен институт при Посолството на Унгария в София представят пътуващата изложба на Съюза на унгарските природни фотографи НатурАрт “Избрано от най-добрите унгарски природни фотографии за последните 30 години”.

Официални гости на откриването на изложбата в Националния природонаучен музей на 14 май 2021 бяха Н. Пр. Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт, проф., д. б. н. Нина Атанасова, научен секретар на направление “Биомедицина и качество на живот” в БАН, Биляна Генова, директор на Дирекция “Култура” и координатор на СП “Култура” в Столична община и Юрий Трейман, председател на Националното сдружение Фотографска академия “Янка Кюркчиева”.

В приветствието си Н. Пр. Текла Харангозо отбеляза, че „...в Унгария е от първостепенно значение да опазваме природата и нашата планета чрез устойчиво развитие. Нищо не доказва това по-добре от Изложението за устойчивост и срещата на върха „Планета Будапеща 2021“, което ще се проведе от 29 ноември до 5 декември 2021 година. Надяваме се фотографиите да Ви вдъхновят да посетите Унгария, а също и самите Вие да излезете сред природата и да се възхитите на чудесния жив свят, който ни заобикаля. Нека заедно да защитаваме разнообразието и красотата на нашата природа.“

Конкурсът „Природен фотограф на годината” се провежда в Унгария ежегодно от 30 години и в наши дни се е превърнал в най-големия конкурс за природна фотография в страната. Настоящата изложба “Избрано от най-добрите унгарски природни фотографии за последните 30 години” е изготвена след подбор от близо 100 000 фотографии и е осъществена с помощта на Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария. В нея са включени творби на световноизвестни унгарски природни фотографи като Бенце Мате, Чаба Дароци, Оршоя Харберг, Милан Радишич и други. Изложени са и двата фотоса на Бенце Мате, получили приза „най-добри на света”. Повечето от фотографиите са изготвени в Унгария или в Карпатския регион. За първи път в България може да се видят творбите, спечелили наградата „Природна фотография на годината“, което дава и добър общ поглед на развитието на унгарската природна фотография.

В София изложбата е представена в две части – основна експозиция в Националния природонаучен музей при БАН и камерна изложба в Унгарския културен институт и може да бъде разгледана до 18 юни 2021.

У нас изложбата пристига от Прага, където в била представена само онлайн поради действащите тогава карантинни мерки. Колегите от Унгарският културен институт в Прага са изготвили видеоклип, който може да се види с български субтитри в:  https://www.youtube.com/watch?v=v4FXxUGsq5o&t=50s Субтитрите са изготвени от Унгарския културен институт в София.