Повече от седмица живеем в ситуация, немислима за Европа на 21 век – без директна причина армията на Русия нападна суверенна Украйна!

От седмица се взривяват бомби и ракети, земята се тресе от снаряди, от двете страни загиват не само военни, но и множество мирни хора. Стотици хиляди бежанци, предимно жени и деца, напускат страната си, принудени да търсят убежище от войната, сред тях и хиляди хора с български корени. Очертава се хуманитарна катастрофа в огромен регион. Войната нанася трудно лечими рани в отношенията между хората, изгражда нови линии на омраза. Войната срещу Украйна застрашава мира в цяла Европа, застрашава нейните ценности и цивилизационен модел, а дрънкането на ядрените оръжия заплашва бъдещето на човечеството.

Замислена като бърза военна операция с лесна победа, агресията срещна нарастващата съпротива на украинската армия и цивилното население. Днес сме свидетели на откровена военна агресия, което не е приемливо.

В този сложен за българското общество момент ние, членовете на Събранието на академиците и член-кореспондентите на Българската академия на науките:

  • Отхвърляме войната като неприемлива опция за решаване на национални конфликти и териториални спорове;
  • подкрепяме острата негативна реакция на цивилизования свят, споделяна и от колегите ни руски и украински учени;
  • изразяваме нашия решителен протест против военните действия на руската армия срещу суверенна европейска страна;
  • солидаризираме се с хилядите руски учени, включително историци и слависти, които без страх вдигнаха глас против войната, в защита на своите съседи и родственици, в защита на собствената си ценностна система;
  • настояваме за изтегляне на руските войски от Украйна и бързо решаване на хуманитарната катастрофа на нейна територия.