Книгата на проф. д.н. Камелия Николова „Режисьорите в европейския театър“ беше удостоена с награда ИКАР за критически текст. Номинацията е на Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите на Съюза на артистите в България, а изданието – на Института за изследване на изкуствата на Българската академия на науките, Фондация “Homo Ludens” и Сдружение “Литературна къща”.

В изследването си проф. Николова разглежда развитието на режисьора от появата му през 70-те години на XIX в. до днес. Анализирани са историческите условия и естетическите причини за неговото формиране, след което хронологично са проследени проявите и трансформациите му в основните периоди на модерната европейската култура. Всеки период е представен чрез определящите го театрални идеи, режисьорски имена и емблематичните им спектакли и постановъчни концепции.

Книгата е първата история на европейския модерен театър, написана от български автор, на български език. Тя е предназначена както за театрали и студенти по театър и кино, така и за културолози, хуманитаристи и всички, които се интересуват от съвременните изкуства и култура.

Наградите ИКАР се връчват всяка година на Световния ден на театъра 27 март, а тази година това се случи за 48 път.