На 15 май 2022 г. в сградата на Българската академия на науките бе открита Международна юбилейна конференция на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“, посветена на 80-годишнината от основаването на Института. Официални гости бяха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, Негово превъзходителство г-н Мачей Шимански, посланик на Република Полша в България. Присъстваха чл.-кор.  Евдокия Пашева, зам.-председател на Българската академия на науките, доц. д-р Елка Трайкова, научен секратар на направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“, директори на институти към Българската академия на науките, директорът на Националното издателство за образование и наука „Аз-буки“, представители на Местната служба на Дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия, както и представители на висши училища в България.

На Института за български език беше връчен златният почетен плакет на Българската академия на науките и плакет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

По време на тържественото откриване на конференцията бяха раздадени годишните награди на Института за български език.

С Наградата за изключителни заслуги за развитието на българската езиковедска наука и Института за български език бе удостоена чл.-кор. проф. д.ф.н. Мария Попова. С новоучредената във връзка с 80-годишнината на Института  Награда за заслуги за развитието на Института за български език бяха удостоени бивши директори на Института: чл.-кор. Тодор Бояджиев, доц. д-р Стоян Жерев, доц. д-р Юлия Балтова и проф. д.б.н. Васил Райнов. Наградата за книга на годината бе връчена на проф. д-р Лучия Антонова-Василева за труда    ѝ „Говорът на българите в Раховец, Призренско“. Награда за млад учен получи гл. ас. д-р Валентина Стефанова Стефанова от Секцията по компютърна лингвистика. За заслуги към развитието на българската езиковедска наука и на  Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ бе връчена  Златна значка на бивши и настоящи негови членове. За   съществен принос към развитието и популяризирането на българистичните езиковедски изследвания със Златна значка бяха удостоени и чуждестранни учения.

По време на конференцията бяха наградени и победителите от Четвъртото национално състезание по компютърна лингвистика за ученици от 5 до 11 клас. Те бяха поздравени от г-н Божидар Божанов, министър на електронното управление.

Международната юбилейна конференция на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ продължава до 17 май в Института за български език и в Дома на учения.