Честване по повод 50 години от обявяването на България за космическа държава се проведе в зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията. Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ) на Българската академия на науките е организатор на събитието, което се състоя под патронажа на президента Румен Радев.

За нас космосът е израз на амбициите на една нация къде позиционира себе си по отношение на човешкия прогрес и на бъдещето на човечеството, каза президентът Румен Радев в поздравлението си на тържественото честване. Прави чест на първопроходците, 50 години назад, че позиционираха България в челото на човешкия прогрес, посочи държавният глава. Можем само да бъдем горди и за това, което България направи преди 50 години и по начина, по който се разви българската космическа програма, подчерта той.

Председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски посочи по време на честването, че когато държавата подкрепя научните изследвания, българските учени се отблагодаряват с резултати на световно ниво. Министърът на икономиката Никола Стоянов и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров също поздравиха учените. Директорът на Института за космически изследвания и технологии проф. Георги Желев награди с плакет петима учени, работили по създаването на първия космически уред Прибор-1. Отличията са за принос в развитието на космическите изследвания.

На първи декември 1972 г. в Космоса полита първата българска научна апаратура, носеща името Прибор-1 /П-1/, създадена от български учени и специалисти. С данните, които изпраща до земните лаборатории, България е призната за космическа държава.

За 50 години България се утвърди в космическото семейство като 6-тата страна, изпратила двама свои космонавти – Георги Иванов и Александър Александров и 3-та страна в света, произвела космическа храна. Изобретена е първата в света космическа оранжерия „СВЕТ“, в която за първи път е отгледана пшеница от семе до семе.

Повече от 150 уникални научни апаратури и уреди са разработени от учени в БАН. Оригинални български апарати работят на Международната космическа станция (МКС). На 19.02.2022 г. е изстрелян поредният български уред за изследване на космическата радиация „Liulin-SET“ към МКС, а „ЛЮЛИН – МО“ продължава и днес да работи в орбита около далечния Марс. В близко бъдеще се очаква нов уред на института да предаде специфична информация от самата повърхност на Марс.

Тези постижения на българските специалисти представиха на пресконференция пред журналисти директорът на института проф. Георги Желев и учени, работили през годините. От общо 35 проекта в партньорство с Европейската космическа агенция,  до момента успешно са реализирани 14, каза още проф. Желев.

В БАН по повод честването беше открита изложба с рисунки на деца и ученици от националния детски конкурс „За какво ни е Космосът“. Над 850 са получените рисунки и 100 есета, като журито  ще обяви резултатите през декември. Проведе се и научна конференция  на тема „Космос- Екология-Сигурност“.

Повече информация на интернет-страницата на ИКИТ