Обучителен курс с международно участие BioDATA workshop “Accelerating biodiversity research through DNA barcodes, collection, and observation data” се проведе от 17 до 21 април в Учебно-опитната база на Лесотехническия университет, Юндола. Събитието, което е част от серия международни курсове, провеждани в различни страни, беше организирано от Институт по физиология на растенията и генетика на БАН по проект BULCode (с ръководител гл. ас. д-р Георги Бончев), с участието на лектори от Global Biodiversity Information Facility (доц. Дмитрий Щигель, Лаура Ръсел); Университет в Осло, Норвегия (проф. Хуго де Боер, д-р Стефания Каменова); Университет в Хелзинки, Финландия (д-р Даг Ендресен, д-р Хелена Вирта), Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН (доц. Ина Анева), Лесотехнически университет (проф. Петър Желев).

В обучителния курс взеха участие 33-ма млади учени на различно ниво на обучение – бакалаври, магистри, докторанти от различни държави.

В интензивна екипна работа, участниците усвоиха практични умения и се запознаха с:

  1. Принципи на получаване, обработка и платформи за публикуване на данни за биоразнообразие, критерии за провеждане на наука с отворен достъп към данни
  2. Принципи на ДНК баркодиране и метабаркодиране като ДНК маркерна технология за подпомагане на таксономичните изследвания – събиране на проби, молекулярна работа, анализ и публикуване на данни
  3. Работа с платформата BOLD (Barcode of Life Database) за съхранение и анализ на ДНК баркод данни

Организирано бе състезание Bioblitz по наблюдение и запис на данни по време на теренна работа, водено от доц. Ина Анева и проф. Петър Желев.  Направени бяха 1454 наблюдения и идентифицирани 471 вида (растения, насекоми, гъби, ракообразни, птици), което постави курса в България на второ място от всичките проведени досега серия международни курсове.