На 29 май се проведе юбилейна научна сесия “50 ГОДИНИ ПСИХОЛОГИЯ В БАН: Развитие на научното познание за човека”, организирана от департамент „Психология“ на Института за изследване на населението и човека – Българска академия на науките (ИИНЧ-БАН), посветена на 50-ата годишнина от създаването на първото академично звено по психология в БАН. На събитието присъстваха официални лица, представители на академичната общност и бизнеса, сътрудници на института и др.

Форумът беше открит с приветствие от директора на ИИНЧ-БАН проф. д.н. Антоанета Христова и от ръководителя на департамент „Психология“ доц. Мария Трифонова. Поднесени бяха повече от 20 поздравителни адреса, вкл. от вицепрезидента на Република България, от Министерството на образованието и науката, от Ръководството на БАН и други академични звена, от представители на висшите училища в страната, от Ръководството на Института по психология – МВР, от името на Управителния съвет на Дружество на психолозите в Република България и други.

Научната сесия започна с встъпителна лекция на проф. д-р Катя Стойчева на тема „Творческият процес в науката“. Последователно бяха представени основните научни постижения, реализираните проекти, перспективите и насоките за развитие в шест основни направления: Психология на личността, Трудова и организационна психология, Социална психология, Консултативна психология, Когнитивна психология и методология на психологичното измерване, Психология на развитието и здравето. Научната сесия завърши с връчване на грамоти за особен принос към академичното и институционалното развитие на департамент „Психология“, ИИНЧ-БАН и към отделните психологични направления.

Събитието може да бъде проследено през фейсбук страницата на ИИНЧ-БАН: https://www.facebook.com/InstituteforPopulationandHumanStudies . Достъпен е в три последователни предавания:

https://fb.watch/kRD92Mlixa/

https://fb.watch/kRDdgxqV4t/

https://fb.watch/kRD80kAvZO/