Мисия на тригодишния проект MILIEU, който се финансира по програма Хоризонт 2020 на ЕК, е да стимулира, подпомага и поддържа изследвания в областта на жените, уврежданията им и тяхното включване в активната част на обществото. Проектът насърчава международната свързаност и повишаване на контактите и капацитета за привличане на средства в Института по философия и социология (ИФС) и Българската академия на науките. Специфичен фокус на проекта е повишаването на знанията и уменията на докторантите и младите учени в ИФС и БАН. До момента проектът успя да реализира няколко ключови събития. Едно от тях е свързано с Лятно училище в Испания, провело се като част от летните курсове на Комплутенсе в Ел Ескориал – Cursos de Verano. Как да изготвят предложения за научни проекти научиха много млади хора не само по време на летните училища, но и в различните уъркшопи и визити в партньорски институции. „MILIEU имаше и панели на две големи международни конференции: „Международната конференция на Европейската асоциация за изследвания и образование в областта на комуникацията, която се проведе в Дания“ и „Международната конференция на Международната асоциация за медийни и комуникационни изследвания в Пекин“. Проектът организира и международната конференция „Gender, Disability and Violence” миналия октомври в София. Двудневно събитие, увенчало се с голям успех – над 50 заявки и 35 участника от цял свят.

MILIEU надгражда мисията си и като говори и за важни проблеми пред образователното и научно развитие на хората с увреждания. „Няма политика, която да даде равен шанс на учащите хора, които имат увреждания. Това е потенциал, който е огромен и загубен. За да стигне един човек с увреждане до докторантска програма, неговото семейство трябва да направи много жертви. Този процес трябва да е институционализиран“ – категорична е координаторът на проекта доц. д-р Люба Спасова. „Ние нямаме докторанти с увреждания, просто защото тези хора много трудно достигат и до висше образование“. Ето защо и във финалната си година MILIEU ще се опита да направи първите стъпки към една нужна промяна в образованието на докторантите като инициира три дългосрочни курса.

През септември ще се проведе лятно училище в България, посветено на развиване на важни практически умения на докторантите. Панели на проекта тази година ще има в „Международната конференция на CES (Център за Европейски изследвания)“, която се проведе в Исландия през юни, както и в Международната конференция на AtGender, която ще се проведе в Турция, а участия на членове на българския екип се предвиждат в поне пет важни международни конференции.

През декември ще се състои международна конференция по проекта в София, в която освен научната програма се предвижда и сесия за представяне на резултатите от проекта.

Повече, може да научите в сайта на проекта: https://milieu-h2020.eu