Калоян Константинов, докторант в Института за балканистика с Център по тракология при БАН (ИБЦТ–БАН) е удостоен с престижната Награда за изгряващ лидер на Кралския лондонски колеж. От 2017 г. отличията се раздават в 12 категории на изтъкнати възпитаници на университета, които са демонстрирали изключителни професионални постижения и гражданско лидерство.

Калоян завършва магистратура по Близкоизточни науки през 2018 г. в Лондон. През 2021 г. записва докторантура в ИБЦТ–БАН, посветена на отношенията между Иран и Балканите в периода 1990–2021.

Той получава отличието за работата си като независим журналист, отразяващ горещите точки и събития, променящи света – сред които войната в Украйна от фронта, протестите в Иран, Ирак, Израел, Тунис и други. Журито отбелязва и дейността му като международен лектор по медийна грамотност, дезинформация и международни отношения.

Калоян Константинов обвързва изследванията си като докторант в ИБЦТ–БАН с работата на терен. Само преди дни, на 29 юни, той бе удостоен и с наградата „Журналистика за мир“ за своите репортажи на място от кървавите протести в подкрепа на човешките права и демокрацията в Иран от 2022 г. В края на миналата година той беше включен и в престижната класация „30 под 3“ на сп. „Форбс“ за влиятелни личности.