На 1 ноември 2023 година доц. Николай Симов, доц. Ростислав Бекчиев, доц. Марио Лангуров от НПМ-БАН и доц. Ивайло Дедов от ИБЕИ-БАН успешно се завърнаха на родна земя след почти три седмици съвместна работа с виетнамските колеги от Hanoi Pedagogical University No2 Xuan Hoa, Nguyen Tat Thanh University, Ho Chi Min City.

За втори път учените от БАН се впускат в изследването на фауната в тази част от Югоизточна Азия. Настоящата експедиция бе съсредоточена в планинските масиви на Северен Виетнам – планините Там Дао, Нючисан и Фансипан.

След първата проучвателна експедиция на българския екип през 2018, при настоящото проучване учените разшириха набора от използвани изследователски техники и методи като включиха специализирани почвени капани, „flight interception“ капани и малезови ловилки.

Събраният разнообразен зоологичен материал дава надежди на учените за наличие на нови за науката видове животни, както и нови за фауната на Виетнам или района. Особен интерес за нашите изследователи представляват видовете, установени в най-високата точка на Индокитай, както и голите охлюви от ендемични за виетнамските планини родове.

Важна част от посещението на българските учени беше серията от работни срещи и лекциите, които изнесоха в Institute of Ecology and Work Protection, Nguyen Tat Thanh University, Ho Chi Min City и в Industrial University of Ho Chi Minh City. Темите на лекциите бяха свързани с „Българо-виетнамски експедиции в горски екосистеми – резултати и възможности за бъдещо сътрудничество“ (доц. Ростислав Бекчиев); „Въведение в природозащитата – концепции, практики, проблеми и перспективи; българският казус“ (доц. Николай Симов); “Розовото масло и българската роза; концепция и възможности за използване във Виетнам“ (доц. Марио Лангуров); „Разнообразието от охлюви като възможност за развитие на бизнес с фармацевтични и хранителни продукти“ (доц. Ивайло Дедов).

Българската експедиция и представителят на домакините, проф. Ву Ман от Nguyen Tat Thanh University, бяха приети в дипломатическата мисия на Република България в Ханой от извънредния и пълномощен посланик на Република България във Виетнам, Н. Пр. Павлин Тодоров. На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на образованието и обучението на докторанти, както и идеи за бъдещи съвместни изследователски проекти за изследване на флората и фауна на Виетнам, включително чрез най-съвременни методи, дигитализация на колекции и мониторинг на околната среда.

След завръщането си учените продължават изследователската си работа с обработката на събраните зоологични проби в лабораториите на НПМ-БАН и ИБЕИ-БАН, които предстои да бъдат публикувани.

Научното сътрудничество продължава и благодарение на действащото Споразумение за академично сътрудничество и обмен с Nguyen Tat Thanh University, подписано през май 2023. Научната експедиция се организира по покана на професор Ву Ман (Vũ Quang Mạnh) и се финансира от Hanoi Pedagogical Universitу.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]