Д-р Николета Кирчева и д-р Росита Кокотанекова от Българската академия на науките бяха отличени сред повече от 30 кандидатки, участвали в конкурса на националната програма „За жените в науката“. Наградите бяха връчени на церемония в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Д-р Николета Кирчева

Д-р Николета Кирчева е главен асистент в Института по оптически материали и технологии към БАН (ИОМТ) и е член на групата „Изчислителна химия и молекулно моделиране“. Проектът, с който печели в конкурса, е в областта на химията и е на тема „Разработване на алтернативна антибиотична терапия с акцент върху метали с антибактериално действие: Ag+/Ga3+/Ga-PPIX като иноватовно лечение“. Научната й дейност се фокусира върху изследването на конкуренцията между метали в биологични и биомиметични системи, с приложение в хранително-вкусовата промишленост, медицината и фармацията.

Д-р Росита Кокотанекова е главен асистент в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН (ИА с НАО). Проектът, с който печели, е в областта на физиката – „Участие в мисията Comet Interceptor/Еволюция на кометни ядра”. Д-р  Кокотанекова има дългогодишен опит в изучаването на небесните тела, а Международният астрономически съюз отбелязва нейния принос  за проучването на астероидите в пояса между Марс и Юпитер като дава на един от тях нейното име.

Д-р Росита Кокотанекова

Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства лауреатите и подчерта: „Ние, жените, идваме на този свят, за да създаваме, носим дълбоко в себе кода на живота. Но жените сме и откриватели, изследователи. Това го показва животът“. Тя изтъкна, че от близо 900 носители на Нобелова награда от 1901 г. насам, само 60 са жени.

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО – България и L’Oréal България. Тази година, жури с председател акад. Николай Витанов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, избра трите лауреатки, които ще бъдат наградени със стипендии от 5000 евро. Финансовата помощ е предназначена да подпомогне изследователската им работа в България и да ги мотивира да продължават да се занимават с научна дейност.

На церемонията присъстваха представители на ръководството на БАН, Васил Терзиев, кмет на Столична община, Елена Шекерлетова, зам.-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО – България, проф. Генка Петрова, зам.-министър на образованието и науката, Ваня Панайотова, генерален мениджър на компанията L’Oreal за България, учени и представители на медиите.

Повече информация за „За жените в науката“ – на официалния уебсайт на програмата www.zajenitevnaukata.bg