Учени от ИИНЧ разработват приложение за превенция и подобряване на психичното здраве на майките след раждането

Институтът за изследване на населението и човека (ИИНЧ-БАН) като част от инициатива в подкрепа на майките получи приз за SpinOff 2024 (Спиноф 2024). Щастливи сме, че можем да участваме с научната си експертиза за подобряване и превенция на психологичното благополучие на майките чрез Momfident, макар да сме в една предварителна фаза, отбеляза доц. д-р Стоянка Черкезова от ИИНЧ-БАН.

Идеята е да се разработи приложение за превенция и подобряване на психичното здраве и благополучие на майките през първите три години след раждането. Приложението използва модели с изкуствен интелект, които се захранват единствено с проверена информация от научни изследвания. Приложението подкрепя майките под формата на персонализиран разговор с тях.

„Предстои ни още много тежка работа. Но нашият екип споделя общ стремеж да помагаме чрез наука, нови технологии и професионализъм, което ни зарежда с ентусиазъм“, отбелязват от института и допълват „Сърдечни благодарности на Кристина Ешкенази и Димитър Димитров, които организират тези успешни Спиноф конференции вече три пъти! Бихме искали да благодарим също на Теодора Сотирова и екипа на Единния център за иновации на Българската академия на науките за подкрепата и обученията, които ни помагат да реализираме идеите си“.

Наградата беше връчена на 20 юни в София Тех Парк от организаторите на събитието: Биотехнологичен и Здравен Клъстер България, Клъстер Изкуствен интелект България, иновационен хъб ИСТЕБ (ISTEB) и компанията Venrize за подкрепа на университети, учени, спинофи и инвеститори.