Изложбата „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“ представя Националният археологически музей от 25 октомври 2017 г. до 28 януари 2018 г. Посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров, тя е продължение на представената през май 2017 г. при изключителен интерес в Музея за история на изкуството (Kunsthistorisches Museum) във Виена експозиция „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“.

„Толкова голяма изложба, специализирана само за бронзовата епоха, тук не е правена никога“, отбеляза доц. д-р Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при БАН. „За наша радост, само за три месеца и половина изложбата във Виена бе посетена от над 100 000 души. Големият успех събуди у нас идеята да я покажем и в България. Изложбата в София ще представи близо два пъти повече експонати и нови дигитални филми и 3-D реконструкции“, каза доц. Попов.

По време на откриването извънредният и пълномощен посланик на Австрия в България Н.Пр. Роланд Хаузер,  зам.-министърът на културата Амелия Гешева, зам.-кметът доц. Тодор Чобанов, директорът „Антична колекция“, Музей за история на изкуството, Виена, Георг Платнер и директорът на Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките поднесоха приветствия. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски посочи, че този съвместен проект по блестящ начин илюстрира успешното сътрудничество между учените.

Изложбата цели да покаже ролята на източните части на Балканския полуостров като кръстопът за обмен на идеи, технологии и суровини, където се срещат основни култури на древния свят. Тя комбинира представителни находки, като съкровищата от Вълчитрън и Бързица, предмети от злато, бронз и керамика от некропола при Дъбене, от Янково и Здравец, с находки, които дават ценна информация за технология, технически достижения, културен обмен и търговия на далечни разстояния, представени с находки от Побит камък и Могилица, които включват каменни калъпи за отливане на разнообразни бронзови предмети – оръжия, скиптри, сечива, украшения…

Основни партньори от австрийска страна са Музеят за история на изкуството – Виена и Институтът за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките. Настоящата изложба стана възможна благодарение на подкрепата на 29 археологически и исторически музея в страната, които предоставиха предмети от своите фондове.

 Изложбата е посветена на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.